0

И нституции ще започнат съвместни проверки срещу нерегламентираното къмпингуване още преди старта на летния сезон по Южното Черноморие. Това стана ясно на работна среща на областния управител Пламен Янев с представители на полицията, пожарната служба, както и кметове на морски общини, съобщи БНТ.

От Областната управа предвиждат тази година първите проверки, свързани с незаконното къмпингуване, да започнат в началото на април и да се извършват по график.

По този начин вече разположените каравани ще бъдат премахнати още преди започване на активния сезон, а всички последващи опити ще бъдат своевременно предотвратявани.

Участниците в работната среща категорично подкрепиха осъществяването на ранни проверки и прилагането на всички административни действия, за да не се допуска незаконно къмпингуване върху държавни и общински терени.

"Проблемът е изключително важен и не трябва да се разглежда само на регионално ниво, а в национален мащаб. Важно е да работим в екип и да покажем, че в държавата има институции, които съблюдават законите и спазването на реда", заяви областният управител.

На срещата се обсъди необходимостта от приемане на наредба, която да регламентира условията за свободното къмпингуване.

Тя е нужна не само на институциите, но и на туристите, тъй като през последните години този вид туризъм придоби изключителна популярност.

Пламен Янев пое ангажимент да инициира заседание по тази тема с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с представители на областите Бургас, Варна и Добрич.