0

О бщината ще премахне златните арки пред храм-паметника „Александър Невски“ в София. 

Констуркцията взриви социалните мрежи, а коментарите бяха от крайно положителни до откровено злостни, придружени с десетки мемета.   

Килимът 

Временната арт инсталация се появи в новообявената пешеходна зона на пл. „Св. Александър Невски“, а под нея беше постлана мокетена червена пътека. Оказа се, че вчера тя е изчезнала и се появиха предполжоения, че или е открадната, или авторите й са я махнали. В късния следобед вчера от общината обявиха, че арката е част от цялостната концепция за осветяване и превръщане на площада пред храма в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. 

Дизайнът

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, сред които креативния директор Владимир Герасимов и сценографите Ева Вентова и Заря Врабчева. Последната стана известна с участието си в проекта за арената на концерта на AББA в Лондон. Нейна е концепцията за сцената на концерта по повод платинения юбилей на кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец през юни 2022 г., в който участваха десетки световни попзвезди. 

Одобрението на проекта е дадено от дирекция „Култура“. От общината не споделиха колко струва самата арка, но отчетоха, че цялостната организация по старта на коледната кампания струва 50 000 лв., като включва провеждането на концерт, сцена, осветление, декорация.