0

Р олята на Алексей Петров за „стъкмяването” на коалицията е абсолютно никакво. Това са инсинуации. Такова мнение изрази пред NOVA вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите ѝ не е имало покани към Алексей Петров за пост в политиката.

„Там, където е имало смяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които подкрепят правителството”, твърди вицепремиерът на страната.

„Много би ми се искало, хората, които говорят тези неща, да не ги дават като аргумент за трупане на политически актив. Преговорите за съставянето на това правителство се случиха пред очите на българите. Мисля, че досега не е използван по-прозрачен и открит начин. Имаме основание да кажем, че кабинетът работи, дава стабилност и това явно не се харесва на всеки”, поясни Габриел. И допълни, че очаква президентът да приеме оставката на главния секретар на МВР.

„През последните 2 месеца България излезе от международната изолация, в която беше изпаднала последните две години. Страната ни ясно утвърди евроатлантическия си път. България има приет бюджет. Работим за спасяване на европейски средства, свързани с плана за възстановяване”, поясни Мария Габриел.

Сигурността е общо предизвикателство и грижа и с Обединеното кралство. В тази връзка оценявам положително това, че компетентните служби и власти в България са били в течение на разследването още от самото начало. Така вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел коментира в ефира на Нова телевизия случая с тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация.

В отговор на въпрос за това, че двама от задържаните ни сънародници са били членове на секционна избирателна комисия, Габриел призова да се запази спокойствие, за да може разследването да даде резултат и чак тогава да се правят изводи.