1

П ремиерът Николай Денков ще предложи на Министерския съвет да гласува оставката зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев заради скандала с кодовете на машините. 

"Министерският съвет ще гласува неговата оставка веднага след като получи предложението за това от председателя на ДАНС, както се изисква по закон", заяви Денков по време на извънреден брифинг в деня за размисъл. Министър-председателят бе категоричен, че няма да показва доклада на българското ФБР, за да не "разпространява една манипулация". 

Николай Денков критикува и решението на ЦИК да премахне изцяло гласуването с машини на предстоящия кметски вот. "Взето е в нарушение на Изборния кодекс", отсече той. 

"Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого ще гласуваме, вместо това отново трябва да решим как ще гласуваме – на машини или само на хартия. Това е важно, защото на последните местни избори над 650 000 бюлетини бяха обявени за недействителни. Бюлетините от машините не могат да станат недействителни", каза Денков.

"Срокът за сертифициране на машините на настоящия вот е днес в 17:00 часа. Вчера ЦИК забрани гласуването чрез машини. Това решение се основана само на доклад от ДАНС, в който наблюдения, направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Тези внушения нямат никакви основания", каза Денков.

„Машините в момента играят роля на принтери, достатъчно е да погледнете отпечатаното, за да се уверите във вота. Видеозаписите и снимките в доклада на  ДАНС са част от рутинна процедура, с която се подготвя докладът в Министерството на електронното управление. В законоустановения срок отговорните лица и експертите бяха категорични, че машините могат да бъдат използвани на изборите утре. Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на квалифицираната информация. Създава се впечатлението, че нарочно иска изискването за квалифицирана информация, за да може докладът да бъде разпространен максимално бързо, без проверка на фактите и така да се постигнат манипулативните цели преди изборния ден. ЦИК заблуди, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. Днес бе публикувано съобщението до МВР, че ЦИК изпраща две писма – до МВР и ГД „Жандармерия”, с които разрешава товарене на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението за удостоверяване на съответствието на машините е разписано само от зам.-министъра на електронното управление. То е подписано и от председателя на българския институт по метрология и от председателят на УС по стандартизация", каза Денков.

Според него всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции – като ВАС, който обясни, че най-рано в понеделник, след деня на изборите, ще разгледа случая.