0

Н евероятен скандал се разрази в Народното събрание два дни преди кметските избори.

Всичко започна, след като Тошко Йорданов от ИТН поиска незабавен арест за заместник-министъра по електронното управление Михаил Стойнов. Причината - записал хеш  кодовете на машините за гласуване. 

Информацията изскочила от доклад на ДАНС, представен на извънреден председателски съвет в парламента. 

"ПП-ДБ фалшифицират изборите, крадат машини. Има запис от охранителни камери. Има доклад на ДАНС, изпратен до Народното събрание, президента и Министерския съвет".

"Има такъв народ" настояват да се отмени машинното гласуване и искат външния министър Мария Габриел да дойде в парламента.

"Софтуерът се манипулира с 2 кода и този зам.-министър има и двата кода и може да се манипулира машинният вот", разясни Тошко Йорданов и поиска прокуратурата и МВР да се самосезират по случая. 

От “Възраждане” и ДПС пък поискаха на изборите в неделя да се гласува само с бюлетини. 

“Машините очевидно се компрометираха днес с този доклад, който излезе на ДАНС”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.  

Костадинов бе категоричен, че правителството на Николай Денков трябва да подаде оставка веднага заради пробива в националната сигурност, извършен от негов служител и то високопоставен. 

“Още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван, а ЦИК да излезе с решение, с което да се обяви за "невъзможно" машинното гласуване, каквато опция има в Изборния кодекс”, настоя лидерът на “Възраждане”.

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски също се изказа остро за скандала с машините. 

“Чакаме реакцията след малко на правителството и компетентните органи. Ако няма разграничаване от тези лица, логично, че търпението ни към правителството ще свърши. Решенията за изборите са две - или махане на машините, или отмяна на изборите",  заяви той. 

Соцводачката Корнелия Нинова пък коментира, че докладът на ДАНС е потвърдил съмненията на БСП, че през машините може да бъде манипулиран вотът. 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък видя държавен преврат в появилата се информация за машините. 

“Това е държавен преврат. Днес стана ясно как се фалшифицират резултатите от гласуването с машини на изборите. При това се фалшифицират от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", написа Трифонов в социалната мрежа. 

Коментар по темата дойде и от Министерски съвет. На извънреден брифинг министърът на електронното управление Александър Йоловски се закле, че сигурността на настоящия вот е гарантирана. 

"Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател", обяви той. 

Междувременно зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. 

От коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" също свикаха спешена пресконференция, за да изложат своята гледната точка относно скандала с машините. 

"ГЕРБ губят изборите в София и в други големи български общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина с манипулациите за машините на гласуване”, заяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Атанасов разясни, че всичко тръгнало от “някаква митична справка на ДАНС", която била подписана от заместник-председателя на българското ФБР.