0

Ш ествия и протести срещу войната по пътищата и в памет на загиналите се провеждат в различни градове на страната – София, Варна, Бургас, Търговище, Шумен, Казанлък и др,. предаде БГНЕС. Протестиращите блокираха шосета и кръстовища. 

В София поискаха спешна законодателна промяна

Националният протест в памет на загиналите по пътищата в столицата се провежда на бул. "Сливница", където загинаха Явор и Ани. “Нуждата от реална и спешна законодателна промяна най- вече ме накара да се включа в протеста”, заяви Цвета Болешкова, живуща в непосредствена близост до бул. „Сливница“. “Казвам спешна, защото наистина ние се намираме в една извънредна ситуация, ние сме в постоянна ситуация на война. Специално на този булевард случаите през годините са много, нищо не е правено и тъжния случай е налице”, каза Болешкова. Тя обясни, че от време на време вижда патрулка в края на булеварда, а такива трябва да има постоянно там. „Засега почти нищо реално не е направено, светофарът работи през нощта, но трябват много по-сериозни мерки. За мен това няма да е достатъчно, за да се спрат джигитите по пътя. Трябва да има постоянно патрулиращ екип на МВР, който да следи ситуацията по пътя”, смята Болешкова.

БТА

Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи заяви, че е от спешен порядък нужно общините да имат право да поставят камери, в тези прави участъци да може да се направят физически прегради, за да не се развива такава скорост, както и законови промени, които да позволяват конфискацията на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. “Трябва и бърза комуникация между МВР и нарушителите през емейли, а не чрез хартиени повиквателни, нужен е и нов закон за движение по пътищата”, каза Тодоров, след което припомни, че това е национален протест, който се случва в 15 града и цели да покаже на политиците, че за хората ситуацията е нетърпима.

БТА

Таня Василева обясни, че протестира, за да се променят драстично нещата и да има спокойствие за водачите и за пешеходците. „Трябва да има железни закони - без отмяна на присъда, обжалвания и т.н. Наказанието трябва да е много сериозно, убийство и в затвора, това е истината“, подчерта още протестиращата.

Цветя на пътя Бургас-Созопол

Протестиращите блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен.

Гергана Тасева, дъщеря на Ванча Байлова заяви, че с майката на Тошко-Мария Тодорова са решили да организират този протест, защото три години и четири месеца след смъртта на техните близки, човекът, който е виновен за смъртта им е на свобода.

БТА

„Три години и всички забравят! Но ние не сме забравили. За нас мъката продължава. Делото се отлага три пъти. В държавата няма правила в момента!“, заяви Гергана Тасева.

До инцидентът се стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите излизат, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъска. Те почиват на място. „Искаме промяна на законите, без условни присъди“, заявиха протестиращите.

В Казанлък и Стара Загора искат бързо правосъдие

Стара Загора и Казанлък се включиха в Националния протест на близки на загинали на пътя. Протестът е организиран от инициативен комитет към Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Близки на загинали в катастрофи призовават отговорните институции да предприемат всички възможни действия и мероприятия за предотвратяване на пътните инциденти, отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура. Апелират и за законови промени и облекчаване на съдебния процес, с цел по-бързо правосъдие и обезщетяване на пострадалите.

В Стара Загора протестът премина в памет на Мария Караиванова – Мими, която завинаги остана на 17 след като загина през август 2021 при тежка катастрофа край екопътека „Бяла река“ край Калофер.  

Апел за задължителни видеорегистратори в колите

И варненци се включиха в националния протест срещу войната по пътищата. Съпричастните се събраха на пешеходната пътека, където преди години загина младата Лора, на бул. „Осми Приморски полк“. 

Организатори на протеста са неправителствени организации и граждани, които имат отношение към темата за пътната безопасност, каза за БТА Невена Иванова. Тя изрази исканията на гражданите да има промени в Закона за движение по пътищата, които да го регулират по начин, който да запази най-вече пешеходците.  

БТА

На протеста присъства и Ивайло Желязков от Европейския център за транспортни политики, който апелира за въвеждане на задължително използване на видео и аудио записи във всяко моторно превозно средство. По думите му видео регистраторите струват от 20 до 200 лева и трябва да бъдат неразделна част от оборудването на автомобила. Камерата стои на предното стъкло и записва през цялото време, като при опасност издава остър звук и кодира записа, който може веднага да бъде използван от „Пътна полиция“ и застрахователите при инцидент, уточни Желязков. Той смята също, че трябва санкциите да бъдат събирани на място, както е в някои африкански държави. 

Протестът в Самоков- за останалите живи деца 

Жителите на Самоков затвориха пътя Самоков – курортен комплекс „Боровец“ за тридесет минути. „Днес протестът е не само в Самоков, но и още в тринайсет града в страната. Ние не протестираме за нашите деца, тях вече ги няма, протестираме за всички останали живи деца“, каза Христина Дойнова, която е сред организаторите на протеста и майка на загинал младеж. Синът й загинал миналата година след пътен инцидент, предизвикан от шофьор в нетрезво състояние, обясни тя.

БТА

Дойнова допълни, че иска да се вземат драстични мерки възможно най – бързо, както и да се направят промени в Наказателния кодекс. „Правила за движение може да има, но те не се спазват. Всички убийци са на свобода, ако половината от тях са в затвора, мислите ли, че другите няма да се осъзнаят“, каза още Христина Дойнова, цитирана от БТА. Тя посочи, че водачи, хванати зад волана с алкохол и наркотици, не трябва никога повече да имат шофьорска книжка. „Тези хора са заплаха за обществото и за нашите деца“, посочи тя.

Димитър Дойнов, бащата на загиналото момче каза, че настояват за ефективни присъди.