0

М асовите екскурзии в района на Близкия изток секнаха заради войната в Израел. От една година не се организират пътувания към Йордания, коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) пред „Телеграф“.

Не се правят екскурзии в района, няма и интерес от туристи към тази дестинация, коментира Мариана Пеловски от туристическа агенция „Делмондо“. На интернет страницата на агенцията има обявени турове, но без цени, което означава, че не се провеждат поне засега, посочи експертът. От „Диел турс“ посочиха, че не записват към момента, защото полетите към тази дестинация непрекъснато се отменят.

Цени

Някои от големите туроператори като „Бохемия“ са обявили Йордания като дестинация за пътувания, но за март следващата година. Има дори и дати, за които хората могат да се записват, като първата възможна е за 27 март 2025 г., а цената е 1800 лева на човек за 5 нощувки със закуски и вечери. Офертата включва още посещение на пустинята Уади Рум, Аман, Джераш, Бетани, Мадаба, планината Небо и Мъртво море. В момента текат ранните записвания, като срокът изтича на 14 ноември. За екскурзията има организиран директен чартърен полет от София до Акаба.

Българите масово резервират места за екскурзия до Йордания, известна като „Пътят на Моисей“, но от март месец 2025 г., въпреки че страната граничи с Израел. Цената е около 1800 лева без допълнителните екскурзии за осем дни и обещава освен посещение на Каменния град Петра, нощувка в една от най-красивите розови пустини Уади Рум в оазис на бедуини.

Полети

Гражданските полети не са спрели, но в Аман и Акаба правят частични отмени, ако започнат офанзиви от Иран към Израел и обратно. Това каза пред „Телеграф“ политологът Диана Хюсеин, която е с българо-йорданско гражданство. Тя обясни, че по принцип ноември и декември не са силни месеци за организирания туризъм в Йордания, но пък има много гости, които използват краткия маршрут в Йордания, който трае четири или пет дни. Това са хора, които сами си организират пътуването, използват директния полет София - Акаба. Оттам пътуването до Петра и Уади Рум е за по час и половина. На място в Акаба има местни турагенции, които правят екскурзии за един ден с храна, а понякога и с преспиване в пустинята за една нощ, обясни Диана Хюсеин. Тя допълни, че йорданците в момента са притеснени заради войната, преживели са инфлация, която е овладяна, но продължават да държат на позицията на страна миротворец в региона.

На страниците на туроператорите има и предложения за Израел, но полетите дотам са спрени. От агенциите посочват, че всеки желаещ може да се запише за екскурзия до Божи гроб, като в по-късен етап ще бъде информиран за това дали ще се проведе или се отлага. Провеждането на пътуването зависи от това дали ще има полети, защото към момента са спрени. Четиридневната екскурзия до Израел в момента е на цена 1345 лева. Ако искате да запазите за пътуване по стъпките на Исус, цената скача на 1700 лева за 7 дни.

Риск

На страницата на Министерство на външните работи пък са обявили, че нивото на риска в Израел е 4 и пътуване дотам се препоръчва само при необходимост. В Йордания пък нивото на риска е 3 и препоръката е да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост.

Оказва се обаче, че има малки групи туристи от България, които тръгват към Йордания. Екскурзиите са за 8 дни, а цената е малко над 1000 евро на човек. В сумата са включени застраховки, виза, 7 нощувки със закуски, обеди и вечери, бутилирана вода всеки ден, входна такса за забележителности и други. Групите тръгват още в края на ноември, като за първата, която ще пътува на 17 ноември, няма места, но има за тази, която лети на 25 ноември и е последната за тази година. Досега полетът е бил директен, но в момента се предлага само с едно прекачване в Кипър, а след това се каца в Аман. Агентът води малки групи по 7 човека, като той самият резервира хотелите и ги води по туристическите забележителности.

Българи на круиз в Персийския залив

Българите масово се записват за круизи в Персийския залив, а някои от тях дори ще отпразнуват Бъдни вечер и Нова година на палубата на кораба. Туристически оператор предлага вълнуващо пътешествие покрай бреговете на Бахрейн, Хасабс с тръгване от Доха за малко над 1000 лева на човек. Може да се каже, че има наплив от желаещи да посетят Персийския залив и Оман, като цените са между 1000 и 2000 лева, коментира пред „Телеграф“ представител на туристическа агенция. Традиционно интересът към Арабския свят не е спрял въпреки войната. Записванията за Египет и Дубай не са спирали, допълниха оттам.
Датите за екскурзии в Москва пък се запълват скоростно. Едни от най-атрактивните предложения са за посещение на руската столица и Петербург по време на Белите нощи, каза пред „Телеграф” представител на туроператор. Екскурзията струва  около 4000 лева.

По темата работиха: Елена Иванова и Светлана Трифоновска