0

Д ежурният авиомедицински отряд се е отзовал на сигнал за 64-годишен пациент в тежко състояние, съобщиха на страницата си от Центъра във Facebook.

Хеликоптерът, пилотиран от капитаните Васил Вълков и Велин Андреев, е излетял за Кюстендил в 14:21 ч. Междувременно пациентът е бил транспортиран от болницата до мястото на кацане. В 14:45 ч. въздушният медицински екип е пристигнал и е поел грижите за мъжа. 

Само след час  въздушната линейка е кацнала на болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там пациентът е поет от екип на ЦСМП-София и е откаран с линейка до УМБАЛСМ „Пирогов“.

Сигналът към Центъра за спешна медицинска помощ по  въздуха (ЦСМПВ) е бил подаден към Координационната централа на ЦСМПВ. Реагирали са д-р Тина Димитрова-Иванова и медицинска сестра Надежда Костова.

Това е четвъртата успешна ХЕМС мисия и трета от типа hospital to hospital, припомнят от ЦСМПВ. На 20 юни от Министерството на здравеопазването съобщиха, екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха е изпълни първична мисия – транспортиране на пациент от мястото на инцидента до хеликоптерна площадка на лечебно заведение.