0

С метките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани и българското Министерство на външните работи би одобрило подобна стъпка, информира БНР, цитирайки министър Мария Габриел.

Това стана ясно от изявление на Габриел, която в рамките на парламентарния контрол отговорила на въпрос на депутати от ПП-ДБ за закриване на центъра у нас. 

Тя посочила, че основание за това може да бъде фактът, че Руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС. Управителят на Центъра е бил началник на отдел в "Россотрудничество".

"В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на ЕС спрямо Русия и в контекста на усилията за справяне със системната международна кампания на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на "Россотрудничество", включително банкови сметки от страна на компетентните ведомства в Република България".

Тъй като Министерството на външните работи не е компетентен орган по прилагане на санкциите, предложението на Мария Габриел е да бъде приет нарочен нормативен акт, който да уреди правомощията и отговорностите на отделните институции на национално ниво с акцент върху замразяването на финансови активи:

"И сега няма каквито и да било пречки да бъде доказана свързаността между лицето в санкционния списък и "Россотрудничество". Това, което ни липсва в България е възможно най-бързо да приемем въпросния нормативен акт, в който финансовите институции, кредитните или тези, които имат компетенции, да имат ясен механизъм, според който просто трябва да го приложат", цитира още медията.