0

М инистерският съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

С решението се възлага на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи следва да организира и изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Съгласно правителственото решение министърът на финансите Асен Василев трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, съгласувана с Централната избирателна комисия. Трябва да бъде внесен и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио, и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на правосъдието ще организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

На министъра на правосъдието Атанас Славов се възлага също да издава наказателните постановления по евентуални актове срещу областни управители за установени нарушения.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски следва да организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането.

Решението на Министерския съвет предвижда също така министърът на вътрешните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на електронното управление и министърът на правосъдието да информират министър-председателя Николай Денков за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

В началото на заседанието премиерът Денков посочи, че всяко от тези министерства поема специфични отговорности, с които трябва да се справи през следващите два месеца. Тези задачи трябва да се изпълнят съгласувано с ЦИК. На свое заседание комисията вече назначи първите 12 общински избирателни комисии за местния вот.