0

М естният вот наесен ще струва 151,1 млн.лв. Това стана ясно, след като кабинетът одобри план-сметката за разходите.

Средствата са за отпечатване на списъците и изборните книжа, за възнаграждения на членовете на секциите, за охраната, за разяснителната кампания и др. Властта има готовност да отдели още средства след сключване на договори от Централната избирателна комисия (ЦИК) за машинното гласуване и други дейности. ЦИК вече обяви поръчка за осигуряване на машинния вот. Стойността е 8,310 млн. лв. без ДДС, но с налога сумата достига над 9,97 млн. лв.

Процедурата е разделена на две. Първата е за профилактика на машините, инсталиране на софтуера, параметризиране на устройствата, тяхното обслужване в деня на изборите, тестване на флашките, четците за смарт картите, принтерите. Втората е за транспортирането на устройствата до секциите. В сумата влизат и парите за евентуален балотаж в някои населени места - 3,4 млн. лв.

При първия тур ще се използват до 9500 машини, а за втория други 5000. Поръчката за надграждане на софтуера ще се обяви допълнително. В момента ЦИК е в разговори с производителя „Смартматик“.

Инициативните комитети могат да регистрират независими кандидати до 18 септември. Коалициите участват в изборите с обща кандидатска листа във всеки отделен район. Кандидат за кмет от партия или коалиция може да бъде и кандидат за общински съветник само от същата формация. В случай че бъде избран за градоначалник, той отпада от листата за съветници.