0

М етеор или друг светещ обект озари небето над България в неделя вечерта след 21 часа. Явлението беше наблюдавано в София и северозападната част на страната, стотици снимки и клипове бяха публикувани в социалните мрежи. Появиха се предположения, че това може да са останки от разпаднал се сателит.

„Най-вероятно не е метеор. Прекалено бавно се движат тези светещи обекти, така че това е по-скоро разрушил се сателит. Те се намират над нас в обикновена орбита между 300 и 600 километра. Няма как да не очакваме подобни явления – развалени космически апарати. Ще дойде времето, в което ще се притесняваме и дали ще паднат в градовете”, заяви астрономът и директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” доц. Никола Петров пред NOVA.

Според данните на Европейската космическа агенция около планетата лети голям брой отломки и остатъци. „Космическият боклук около Земята е около 80 000 хил. елементи. Най-вероятно са между два и три пъти повече”, допълни астрономът и подчерта, че данните са разнопосочни.