0

Б ългарските власти следят ситуацията в Русия, съобщиха за БТА от Министерство на външните работи. Оттам допълват, че се очаква по-късно днес да бъде предоставена повече информация.

Президентът на Русия Владимир Путин направи изявление към руския народ тази сутрин.То последва действията от тази нощ и тази сутрин на Евгений Пригожин, ръководителя на руската частна военна компания "Вагнер".

Междувременно в руската столица Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция, предаде ТАСС, като се позова съобщение на руския Национален комитет за борба с тероризма.

Все още не е ясно дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или действията му са резултат от старите разправии на лидер на „Вагнер” с Министерството на отбраната в Москва. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във Виена.

Държавният глава подчерта, че при формиране на тежко въоръжена частна армия, особено когато част от членовете ѝ са престъпници, е „проблем какво ще се прави с нея, когато войната свърши”.

„Вагнер” имаше съществено участие във военния конфликт в Украйна. Но последната им локация дори не е на фронта”, коментира още Радев. И допълни, че онова, което България може да направи в този момент, е да укрепне отбранителния си капацитет в системата на НАТО.