0

Д епутатите гласуваха на първо четене промени, с които се създава възможност на зрелостниците да повишат оценката си от матурата. Вносители на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование са Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Законопроектът беше подкрепен със 154 гласа "за" и 35 - "въздържал се".

Вълчев уточни, че това е предложение на омбудсмана Диана Ковачева, което двамата народни представители са припознали. То касае оценката от държавните зрелостни изпити, които имат двойствена функция - от една страна с нея се завършва средно образование, а от друга - оценката е вход за висшите училища. Ако един ученик не е доволен от оценката си сега, той няма как да я поправи, отбеляза депутатът. 

Според доклада на парламентарната комисия по образование с предложеното изменение зрелостниците ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първия ДЗИ да се явят на следващ, насрочен в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение.