0

Н а църковния празник в чест на свети Мина на 11 ноември мнозина ще се помолят на великомъченика за намиране на подходящ спътник в живота. Т. нар. задомяване е една от многото сфери, в които небесният воин помага, коментираха свещеници пред „Телеграф“, служещи в столичния Обрадовски манастир. Обителта очаква хиляди поклонници заради чудотворната икона, която се пази там. Според наблюденията на духовници в последно време много се молят пред храмовата реликва за женитба.

Покровител

Случаите по думите на отец Ириней Митов са безчет, в които светията е събрала млади или хора на по-зряла възраст. А с това св. Мина доказвал и славата си на покровител на семейството.

Бездетни семейства след молитва пред чудотворната икона се сдобиват с желаната от тях рожба след лутане между врачки, магове или лекари. Но хората идвали и за други здравословни проблеми или хронични болежки. Така едно детенце се събудило след кома подир молитва на близките му пред св. Мина. Игуменът отец Борис Петров споделя още, че вече лекари изпращат тук отписани от медицината пациенти, а после сами потвърждавали изцеленията на вярата.

Интересно е, че св. Мина помагал и за изгубени вещи, пари и ценности.

Опашка

На 11 ноември се извива дълга опашка пред чудотворната икона. Според традицията миряни носят за здраве храна – печено пиле, баница, питка. Те се оставят под святото изображение и после се раздават на хората. Отец Ириней обясни, че има традиция да се нощува в обителта за изцеление или решаване на някакъв житейски проблем. На 10 ноември към 22 часа духовниците трябва прочетат акатист, след което богомолци да останат цялата нощ под купола на храма.

Съвпадение

Съвпадение или търсена символика, но в навечерието на празника в София се очаква да отвори врати и Руската църква „Св. Николай“. Клирици коментираха, че най-вероятно това ще се случи в петък, а първата литургия ще бъде именно в празничната събота.