0

П осланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пожела на депутатите от 48-ото Народно събрание успех във всички области на работа. Това е първият й коментар, след като партиите решиха тя да не присъства на откриването на парламента.

„На 19 октомври ще се проведе първото заседание на Народното събрание на страната от 48-мо свикване. Искам да пожелая на депутатите успех във всички области. Вярвам, че българският народ чака парламента и правителството, ако може да се формира, за да може да тушира ​​тежката социално-икономическа криза, която се развива в момента“, каза Митрофанова пред ТАСС.

Отговаряйки на въпроси, дипломатът коментира споровете на българските политици около поканата й за първата среща. "Имаше обща резолюция на Европейския парламент с препоръка руските посланици да се изолират максимално от официални политически контакти. Но това е препоръка и затова всяка страна има право да вземе самостоятелно решение по тези въпроси. България, от моя гледна точка надхвърли плана, като повдигна темата в пресата. Цялата история много напомня на водевил. През последните седмици не се чу нищо за дебата за приоритетите в работата на новия парламент, не видяхме публично търсене на допирни точки между партиите, всичко се говори някъде под килима, но се говори за посланиците на Русия и Беларус“, добави тя.

Говорейки за двустранните между Москва и София, Митрофанова обърна внимание на почти пълното им блокиране. "Мисля, че на двустранно ниво през следващите месеци не ни очаква нищо. Отношенията, както и в други европейски страни, са блокирани“, обясни тя.