0

„Светейшият се подобрява. При него има право да влиза само и единствено главният секретар на синода – мелнишкият епископ Герасим. Знам, че патриархът се възстановява и ние всички се молим по-бързо да бъде изписан“.

Това заяви пред „Телеграф“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Патриархът беше приет в болница преди няколко дни с бронхопневмония. Той страда и от съпътстващи заболявания, които се следят от медиците.

Състояние

Главата на БПЦ беше приет в болница и през май тази година, след като счупи крак. Тогава той отново беше настанен в „Софиямед“, където претърпя и операция. След двуседмичен престой патриархът беше изписан.

Визита

Състоянието на Неофит позволило в понеделник да се види и разговаря със служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. От здравното ведомство съобщиха, че двамата са имали кратка среща. По-късно министърът е обсъдил с управителя на “Софиямед“ д-р Йордан Пелев готовността на болницата за посрещане на евентуална по-тежка COVID вълна, обезпечеността с болнични легла, кадровия ресурс и т.н. „Въпреки че експертите на база показателите, които следим, не очакват вълна с мащабите на предишните, за мен и екипа ми е ключово да подготвим системата. Целта е хората да са спокойни, че при необходимост ще им бъде оказана качествена и навременна медицинска помощ, а лекарите и сестрите да работят в максимално предвидима обстановка“, коментира д-р Меджидиев вчера.