0

„В началото на октомври имаме заседание и на него ще бъде дискутиран въпросът с храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София. Когато има позиция по темата, ще я съобщим“. Това заяви пред „Телеграф“ говорителят на Светия синод и Старозагорски митрополит Киприан. Насроченото заседание е на 3 октомври и на него най-вероятно ще бъде взето решение дали да се отвори Руската църква или да остане под ключ. Тя бе заключена в петък, след като ДАНС издаде заповед за експулсиране на предстоятеля архимандрит Васиан и още двама свещеници от Беларус. Късно вечерта в събота Русенският митрополит Наум обяви, че църквата е българска и трябва да бъде отключена.

Аргументи

„Храмът е построен с благословението на Св. синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация. И съответно неговата материална собственост не може да бъде считана за руска“, казва митрополитът. На друго мнение обаче е Видинският епископ Даниил. „В настоящето смутно политическо време държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат“, смята Даниил, който не много отдавна подкрепи Русия, като каза, че „демонизирайки я, попадаме в капана на лъжата и лукавството“.

Протест

Десетки граждани се събраха вчера преди обед пред черквата с искане тя да бъде отворена. Те блокираха за кратко бул. „Цар Освободител“ в столицата, запалиха свещи и поднесоха цветя пред храма. Мъж в свещенически одежди, който се представи като иподякон Атанас Стефанов, каза, че служи в Стамболийски, отправи ултиматум към ДАНС до 24 часа да върнат руските свещеници и български и руски свещеници заедно да отворят този православен храм. На място се появиха представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“ и Симеон Славчев от партия МИР.

Помощ

В парламента ще се внесат предложения, за да може да бъде отпусната необходимата финансова помощ, с която БПЦ да поеме издръжката на храма в центъра на столицата. По думите на депутата от ДПС Делян Пеевски ще се предприемат необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма.