0

М ладите хора в България масово искат да станат юристи или програмисти. Това показа проверка на „Телеграф“ в разгара на кандидатстудентската кампания.

Екипът ни попита водещите университети в България за кои специалности е най-голям наплива и къде има свободни места.

Продължава и тенденцията за ръст в интереса към педагогическите специалности, който е в пряка връзка с повишаването на учителските заплати.

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) има най-много желаещи да учат право, психология, педагогика, журналистика, а традиционно солиден остава и интересът към специалностите във факултет „Математика и информатика“, които според различни проучвания гарантират най-високи доходи и най-добра реализация на тези, които ги завършват.

Правото си остава предпочитана специалност и при тазгодишните кандидат-студенти

 Правото си остава предпочитана специалност и при тазгодишните кандидат-студенти
Телеграф

До сряда вечерта бе крайният срок за подаване на заявления за участие в класиране за прием в специалностите в Алма матер. Оттам коментираха пред „Телеграф“, че тъй като процесът е онлайн, предварително не могат да обобщят колко са кандидат-студентите и как са разпределени по специалности, но отчитат, че от отдел „Прием“ не наблюдават рязка промяна в сравнение с предходните години.

Наплив

Рекорден брой кандидат-студенти отчитат в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Над 7000 е общият брой желаещи да учат във ВУЗ-а, който постигна впечатляващата оценка 9,80 в системата за акредитиране. „Броят на желаещите е наистина рекорден и отразява цялостното положително развитие на университета в последните години.

При това той идва на фона на доста съкратени срокове, защото много от зрелостниците получиха своите дипломи чак на 26-27 май“, коментираха от УНСС пред „Телеграф“. Както и в Софийския и тук правото е сред най-желаните специалности наред с маркетинг, международни отношения и счетоводство.

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ (ЮЗУ) отчитат по-голям интерес към задочната форма на обучение, отколкото към редовната. Запазва се и тенденцията от последните няколко години за повече желаещи да учат в педагогическите специалности и да търсят реализация като учители.

Това се потвърждава и от факта, че най-много до момента са се явили на изпита по български език и литература. Предстоят и практически изпити на кандидатите по различните видове спорт, както и в специалностите по изкуствата.

Инициатива

Инициативата „Рано рани!“ е специфичното по отношение на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя даде възможност на желаещите още от 1 декември миналата година за запазване на място в предпочитана специалност с гаранции от университета за по-късно записване.

Срещу такса за обработване на документите от 100 лева желаещите можеха да изберат специалност и форма на обучение с електронно подадено заявление. От тази възможност можеха да се възползват всички кандидати, на които им предстоеше завършване на средното образование през 2024 г. Университетът даваше гаранции, че мястото на кандидата ще се пази до 3 юли 2024 г. включително.

Ако до тази дата кандидатът не се запише, защото не отговаря на условията за приемане в съответната специалност или защото е променил желанието си, мястото му се обявява за свободно, а внесената такса не се възстановява.

След като редовният прием приключи и вече бяха обявени имената на 43 новоприети курсанти, от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново обявиха и допълнителен прием и до 15 юли ще продължи приемането на документи. Класирането по него ще бъде обявено на 31 юли, а на 1 август ще има заседание на приемната комисия, след което ще бъде обявен списък на новоприетите курсанти.

Полицаи

Академията на МВР също се радва на голям интерес от страна на кандидат-студентите. „Тази година активното участие на нашите курсанти в информационната кампания „Обучение в АМВР“, в рамките на която те представиха възможностите за обучение в Академията пред гимназисти от цяла България, оказа влияние върху повишаването на броя на кандидатите за обучение“, отчетоха пред „Телеграф“ от висшето училище.

Все повече жени искат да облекат полицейска униформа

 Все повече жени искат да облекат полицейска униформа
Телеграф

В него за едно място се борят между 4 и 5 души, като жените са около 30% от кандидатстващите и съответно от приетите курсанти. „Наблюдава се тенденция на увеличаване броя на дамите, които се обучават в Академията“, казаха още от висшето училище.

Броят на местата по специалности в бакалавърските програми в редовна форма на обучение е следният: специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ – 119 места, специалност „Гранична полиция“ – 11 места, и специалност „Пожарна и аварийна безопасност“ – 40 места. Академията на МВР предлага обучение и в седем магистърски програми, като сред най-иновативните са „Противодействие на киберпрестъпността“ и „Защита правата на човека“.

Конкуренция

Още по-сериозна е конкуренцията и за място в Медицинския университет в София тази година. Там миналия уикенд се проведоха редовните приемни изпити по биология и химия и на тях се явиха 1503 кандидат-студенти. Това е малко повече от кандидатствалите за редовния прием през 2023 г., когато те бяха 1481.

788 от записалите се за изпитите са посочили като първо желание специалност „Медицина“, 402 – „Дентална медицина“, а 313 – „Фармация“. За едно място в специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“ се състезават по шест жени и по трима мъже. За специалност „Фармация“ четири жени ще мерят знанията си за всяко място, докато броят на мъжете кандидати отговаря на свободните места.

Държавната поръчка в МУ-София за 2024/25 година е за 180 души в специалност „Медицина“, 100 души за „Дентална медицина“ – 100 души и 120 души за „Фармация“.

Държавата плаща за 43 198 нови студенти

Държавата ще осигурява средства за обучението на 43 198 новоприети студенти през академичната 2024/2025 г. в 38 държавни висши училища (включително и военните). Това реши правителството, след като утвърди броя на приеманите студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации през новата академична година.

Общият брой на приеманите студенти, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението през учебната 2024-2025 година, се очаква да бъде увеличен спрямо миналогодишния с 569 места.

Повече места в сравнение с учебната 2023-2024 година ще бъдат утвърдени в 30 професионални направления, като част от тях са: „Здравни грижи“, „Обществено здраве“, „Теория и управление на образованието“, „Растениевъдство“, „Енергетика“, „Национална сигурност“, „Металургия“, „Военно дело“ и др.

През новата академична година ще бъдат приети 2136 докторанти в държавните висши училища, от които 1641 в редовна и 495 в задочна форма на обучение. 343 ще са докторантите в научните организации, от които 206 в БАН и 71 в Селскостопанската академия.