0

В ероятно ще се наложи да се връщат европейски средства по проекта за модернизация на спешната помощ. Това обяви министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Линейки

По план до края на годината се очаква да бъдат закупени още 42 линейки с висока проходимост от общо 400, като по този компонент проектът ще бъде изпълнен. “Не можем да се справим поради различни причини с предвидените строително-ремонтни дейности”, поясни той. Хинков коментира, че проектът може да се удължи до следващата година, тъй като досега е изпълнен на 70%, но тогава ще трябва да се довърши със средства от бюджета. Проектът се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ и започна през октомври 2018 г. След удължаване на срока му той трябва да приключи до 23 декември 2023 г. Общият бюджет на проекта е 163 897 815,62 лв.

Приоритети

Пред здравната комисия в парламента министърът представи приоритетите си. Сред тях е въвеждане на мораториум на откриване на болници до утвърждаване на нова Национална здравна карта. Според него са нужни законови и подзаконови промени, които сега не дават възможност на НЗОК да отказва договори с болници. В личните му приоритети е и темата за доплащането от страна на пациентите, което според него е нараснало заради това, че здравната каса разпределя средства към все повече болници. Сред управленските задачи са въвеждането на профилактичен календар за рисковите групи, изнасяне на повече изследвания в извънболничната помощ, изготвяне на критерии за качество на оказаната медицинска помощ.

Площадка

Започна изграждането на хеликоптерна площадка в пловдивската университетска болница “Свети Георги”. Тя ще бъде изградена над многоетажен паркинг, побиращ над 600 автомобила. Лечебното заведение отговаря за Пловдивския регион, Родопи и Южна България. Общо 12 такива площадки ще има на разположение на бъдещата HEMS система.