0

М инистерството на образованието и науката изисква допълнителни становища и разяснения от Народното събрание и от други министерства във връзка с промените в закона, които забраняват ЛГБТ пропаганда в училищата.

Оттам увериха, че ще се произнесат до края на идната седмица. Това е наложително, след като на 13 август еврокомисарят за равенството в Европейската комисия – Хелена Дали, е поискала със свое писмо разяснения от министъра проф. Галин Цоков относно приетите поправки в Закона за предучилищното и училищното образование МОН не е вносител на промените, които бяха инициирани от политическа партия.

СЛЕД ЧАСОВЕ ДЕБАТИ: Забраниха пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище!

Президентът Румен Радев не наложи вето върху тях и подписа указ за обнародването им.

В текста за изменението се дава и определение за "нетрадиционна сексуална ориентация" - "различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти също призова държавния глава да не позволява обнародване на промените.

НЯМА ВРЪЩАНЕ: Указът на президента е факт!

В момента подобен закон има само в Унгария и Европейската комисия води наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан заради нарушаване на основните права на гражданите.