0

Р азпоредена е цялостна проверка на Основното училище "Христо Ботев" в село Крушовица, където е учило детето, подложено на тормоз от пастрока си и спяло с месеци наред във външна пристройка на къщата.

Инспекцията е в ход от вчерашния ден и се извършва от Регионалното управление на образованието във Враца, съобщават от Министерството на образованието и науката.

ПОТРЕСАВАЩО: Родители държали 7-годишно в кокошарник

Изискват се всички документи от образователната институция и ще бъдат проведени събеседвания с директора и учителите.

Ще се провери дали длъжностните лица са изпълнили всички възможни действия съобразно компетенциите им във връзка със сигнала за дете, подложено на семеен тормоз и оставено да живее при изключително тежки условия.

От РУО-Враца работят в координация с останалите институции на място, добавят от просветното министерство.

Междувременно от Районната дирекция "Социално подпомагане" във Враца уточниха, че детето е спяло в постройка тип парник, а не както беше съобщено първоначално - в кокошарник. В постройката се съхранявали автомобилни гуми.

Детето е било затворено да живее в помещението без отопление от 31-годишен мъж, с когото майката е живеела на семейни начала. Храна е получавало само веднъж на ден.

По-рано бабата на момиченцето Елена Костова разказа, че многократно е подавала сигнали за нечовешките условия, в които живее внучката ѝ - още от 2021 година. 

Тя обяснява, че се е обърнала към всички институции. Твърди още, че социалните работници са ѝ отговорили, че детето не е в риск. "Социалните ми се обадиха, че детето е много добре. Къщата действително е обзаведена", разказа тя и уточни, че семейството е показвало къщата на социалните, докато на практика детето е живеело във външната постройка.