0

В събота и неделя ще има символично захлаждане и максималните температури ще бъдат в рамките на приемливите 33-38 градуса, каза климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. Възможно е в планините да се развие купеста облачност и на отделни места да превали за кратко.

От понеделник идва нова вълна горещини. Температурите започват да се повишават във вторник и сряда, а в четвъртък ще преминат 35 градуса и ще достигнат 38-39-40 градуса в Дунавската равнина.

Радиация

Очаква ни топло, сухо и много горещо време с интензивна слънчева радиация, нулева облачност или много малко.

Необходимо е да се намали престоят навън в следобедните часове, а тежките физически занимания трябва да бъдат ограничени.

На плажа също внимателно

Времето за плаж е перфектно, максималните температури край морето ще са около 30 градуса, дори и под 30, температурата на морската вода заради западния вятър леко ще се понижи до 25-26 градуса, увери Георги Рачев.

Въпреки това има опасност от прегряване, топлинен и слънчев удар. Трябва да се търси дебелата сянка, чадъра от камъш, защото пясъкът и спокойното море отразяват ултравиолетовите лъчи и дори и цял ден под чадъра опасно може да се изгори, предупреди климатологът.