0

П аниката, че Българското Черноморие е замърсено след взривяването на язовира “Нова Каховка” в Украйна, е неоснователна. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред Нова тв в неделя. А след това морски капитан даде красноречив пример, доказващ, че морето не е замърсено.

Според министъра Русия иска да съсипе летния ни сезон. Той се аргументира с това, че има документиран разговор между водещи руски журналисти за това как да използват казуса “Нова Каховка” така, че да съсипят туристическия сезон в България и в Румъния.

Резервации

Министърът  увери, че резервациите се увеличават и вече има много чужди туристи. “Работихме в продължение на месец, за да обясняваме, че няма основания за притеснение. Няма никакво замърсяване от Украйна. Защото всички течения, които се движат в северозападната част, около Одеския залив, общо заедно остават в този регион. Освен това самото замърсяване не е чак толкова сериозно. Все пак се изля питейна вода, въпреки че повлече със себе си разни неща”, успокои министърът. Той допълни, че от Военноморското училище във Варна ще обиколят с кораб морето, за да се вземат допълнителни проби и хората да бъдат спокойни, че водата е чиста.

Миди

Всеки ден си правим на лодката салата с миди, няма никакъв проблем, всички сме живи, разказа пред „Телеграф“ капитан Росен Димов, който има увеселителна лодка в Балчик, на която се возят и холивудски звезди. Той допълни, че Черноморието е жертва на медийна атака. Съобщенията, че има уловена мъртва риба, защото морето е мръсно,  са лъжа. Това са дребни рибки от кошчетата на рибарите, които избират само едрата, а другата я връщат в морето, обясни той. Росен Димов съобщи, че в момента в Балчик малките хотелчета са пълни, докато големите и скъпи комплекси са почти празни.

Според него причината е в във високите цени. Същото важи и за ресторантите покрай плажа, където шопската салата върви по 12 лв., а други капанчета предлагат вкусна и на прилични цени храна. Тези дни в Балчик започват да пристигат румънците, които обикновено летуват в града и околностите след средата на юли.