0

О пасна атмосфера заради превишени норми на фини прахови частици е регистрирана в рекорден брой градове у нас. Мръсен въздух трови 13 града в дните около Коледа. Най-неприятна е ситуацията в София и Пловдив, показа справка на „Телеграф“ в Изпълнителната агенция по околна среда.

Райони

Районите с най-мръсен въздух в столицата са „Хиподрума“, „Дружба“ и „Надежда“. Фини прахови частици над нормата са регистрирани още в „Павлово“, „Младост“ и в центъра.

Веднага след столицата се нарежда Пловдив с квартал „Тракия“. В негативната класация влизат още Смолян, Благоевград, Горна Оряховица, Бургас, Враца, Видин, Плевен, Смолян, Перник, Стара Загора, Димитровград и Шумен.

Заради мръсния въздух Столичната община излезе в петък с официален призив към софиянци да слязат от колите си.

По възможност изберете обществен транспорт, споделени форми на пътуване, придвижване с велосипед или пеша, казаха от общината. Освен това помолиха хората да не палят камините си и ако могат, да преминат към екологичен начин на отопление.

От „Московска“ 33 допълниха, че са предприели и извънредни проверки на строителни обекти в града. От Столичния инспекторат пък започнали ревизии за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици.

Навън

От европейските страни в Естония, Финландия и Швеция въздухът е сред най-чистите, докато в Турция има райони, в които е опасен, сочи справка на индекса на качеството на въздуха в реално време. 

В световен мащаб като опасен е квалифициран въздухът в Пакистан, Индия, Монголия. Леко дишат в Южна Америка с изключение на Колумбия, където въздухът е определен като нездравословен.

В повечето райони на САЩ е умерен и добър, мръсен е в Мексико. Ако имате проблеми с белите дробове, трябва да живеете в Австралия, където няма зони с нездравословна атмосфера.