1

Д нес ще бъде най-топлият ден от третата топла вълна в големия горещ цикъл, каза климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. Температурите ще достигнат 40 градуса в района на Сандански и Петричкото поле, Горнотракийската низина, Пловдив, Стара Загора, района между Лом и Русе.

По тези места термометърът ще достигне още по-високи градуси във вторник и сряда. В събота през нощта ще проникне по-хладен въздух и в неделя температурите ще се понижат с „колосалните“ 2 до 4 градуса.

Голяма част от българите ще успеят да заспят дълбоко към четири - пет сутринта, а в ниските места и в София ще преживяваме тропични нощи.

Към жегите във вторник и сряда е вероятно да се прибавят и София, и Велико Търново. Причината е нахлуването на юг от планините на горещ въздух от Сахара, затова дори и в по-високите места се очаква температура от 37-38 градуса. В много от градовете температурите ще достигнат стойности, близки до своя абсолютен максимум, но не се очакват подобрения на рекордите.

След сряда се очаква захлаждане от 3-4 градуса, за да достигне температурата отново до 35 - 38 градуса в събота и неделя.