0

З агубихме голямо име в българската медицина.

 Той е основател и ръководител на Клиниката по диализно лечение в УМБАЛ „Александровска“ от нейното създаване през 1967 г. до 2000 г., и основател на Катедра (клиничен център) по диализа към Медицински факултет на Медицински университет в София, информира "Блиц".

Клиниката е дала шанс за живот на стотици пациенти.

Проф. Здравко Киряков бе светило в нефрологията.

Блиц

Той е роден на 24 февруари 1937г. в гр. Стара Загора. Завършва ВМИ - София.

Специализира диализно  лечение в клиниките "Шарите" и "Бух" в Берлин.

След завръщането си от Германия той е автор и организатор на мащабен проект за създаване на мрежа от диализни центрове в България.

Под негово ръководство са открити 63 центъра за диализа и е въведена перитонеалната диализа у нас.

Бил е член-кореспондент на Американската асоциация по нефрология, редовен член на Световната, Европейската и Германската асоциации по нефрология, а също и президент на Асоциацията на балканските градове по нефрология, хемодиализа, трансплантация и изкуствени органи.

От 2001г. Клиниката за диализно лечение на Александровска болница носи неговото име. Проф. Киряков остава едно от големите имена в българската нефрология, със значим принос за развитието на диализното лечение у нас.

Ръководството и екипът на лечебното заведение изказват най-искрени съболезнования на семейството и близките му, съобщават от УМБАЛ "Александровска".