0

В сяка трета жалба до омбудсмана Диана Ковачева е срещу лошото качество и цената на водата. ВиК услугите са първи по оплаквания от потребителите, пише в отчета на институцията на обществения защитник за 2022 г.   

Като потвърждение на проблема два големи града бяха на минерална вода и без живителна течност от чешмите през последните дни. Огромна авария на магистрален водопровод остави цял Пловдив без вода към 18 часа на 6 юли през нощта и цял ден вчера. Три дни поред - от 5 до 7 юли, включително от чешмите в Перник тече  кална вода.  

Мътилка

Калта във водата на Перник потекла на 5 юли, сряда, съобщи перничанин в  „Телеграф“. На следващия ден се обадил във ВиК-Перник, но служителка му казала, че не знае за проблем с водата. Чак вчера на сайта на водния оператор се появи съобщение, че „замътняването е заради обилните валежи през последните два месеца, че  едно от съоръженията на ВиК-Перник било залято с мътна вода, но проблемът е отстранен.“ Питейната вода в мрежата е все още мътна в някои райони. Дружеството щяло да извърши промивки в мрежата за по-бързо възстановяване качеството на водата.  

Само че от чешмите продължи да тече бозава вода и вчера през целия ден, а жители от пернишкия квартал „Църква“ се шегуваха: „Вие се благодарете, че, макар и мръсна, имате вода“. Това стана само 5 дни след като КЕВР вдигна цената на водата в миньорския град с близо 50%. От ВиК-Перник горещо препоръчват да се оставят чешмите малко да поработят, за да може калната вода да изтече, защото, докато не изтече, все ще има мътилка. Само че водата, макар и кална, ще трябва да се плати по новата цена, въпреки че е елементарно да се обяви мръсната вода за безплатна.

Авария 

Заради скъсване на магистрален водопровод, захранващ града под тепетата, при премахване на стар железен мост, заведения и ресторанти в Пловдив правили кафета и готвили с минерална вода, съобщи в. „Марица“. След спешния авариен ремонт водоподаването на града се очакваше да бъде възстановено напълно до вчера привечер, обещаха от ВиК-Пловдив.