0

Н апрежение в АГ болница „Шейново“. Причината - единственият кандидат за поста д-р Румен Велев се оказа сменен от друг човек, който въобще не е участвал в конкурса.

„За мен това беше голяма изненада. Аз разбрах на 27 юли от решението на общинския съвет, че д-р Таня Андреева е назначена за директор на „Шейново“, а аз за част от борда на директорите – пост, за който не съм кандидатствал “, каза той. Д-р Велев обясни, че става дума за два различни конкурса, изискващи специфични програми за управление. Той подчерта, че двата изпита се оценяват по различен начин.

Противоречия

„В решението се казваше, че аз не съм избран за директор и на мое място се назначава д-р Таня Андреева за временно изпълняващ длъжността директор. В същото време аз бях поставен сред членовете на борда на директорите. Тъй като моята оценка беше 5,25, аз не бях класиран и там, защото другите двама кандидати бяха с оценка 5,50“, поясни в ефира на bTV досегашният директор и поясни, че д-р Таня Андреева и към момента е част от екипа на болницата, макар да ползва много често неплатени отпуски. Д-р Велев посочи, че за случилото се е сезирал областния управител, който има правото да оспорва решенията на СОС. Подал е също така жалба в съда, с която е успял да спре вписването на д-р Андреева като директор. Междувременно областният управител върнал за повторно разглеждане на решението на общинските съветници и посочил шест точки, в които са били направени пропуски.

Решение

Заместник-кметът по финанси и здравеопазване в Столичната община Дончо Барбалов заяви, че в четвъртък, когато е последното заседание на градския парламент в този му мандат, ще бъде взето решение по случая. „СОС е принципал на собственика на лечебното заведение“, поясни той. Барбалов каза, че вече е внесено ново решение, от което е станало ясно, че е нарушено доверието между болницата и собственика. „Сигурен съм, че СОС ще вземе най-доброто решение, каквото и да е то“, заяви Барбалов.

Протести

От понеделник до четвъртък персоналът на лечебното заведение ще излиза в двора на болницата, за да покаже своята позиция и да настоява за провеждането на прозрачен конкурс. Те ще са с начален час 12,00, като няма да има прекъсване на дейността на лечебното заведение, обясниха оттам. По време на първата демонстрация д-р Анета Начева, началник на Диагностично-консултативния блок в „Шейново“, коментира, че случаят с процедурата за избор на директор в болницата е пример за „изключителната несправедливост“, каквато според нея има в страната при провеждането на подобни конкурси. „Подкрепям д-р Велев“, каза тя, цитирана от БТА. Стана ясно още, че 150 човека от общо 220 души персонал са се разписали против назначаването на д-р Андреева за изпълнителен директор. “Ние не желаем да работим с нея. Болницата застава зад гърба на д-р Велев, каза Тонева, която е лаборант в „Шейново“.