0

Ж ители на пловдивското село Брестовица ще блокират Околовръстното на Пловдив в сряда следобед в знак на протест.

Причината - негодната за ползване вода, информира glasnews.

От четири години в селото тече черна вода, тъй като е замърсена с манган. Хората ползват водоноски, и постоянно купуват минерална вода от магазините. А освен обещания до момента, видимите резултати са далеч от желаните.

Начална точка на протеста е центъра на селото. Всички желаещи да се включат, ще се съберат там в 16:00 часа. Организиран е транспорт с автобуси.

Очаква се протестното шествие да премине по Околовръстното, а крайната дестинация е "детелината" с "Пещерско шосе". Движението вероятно ще бъде затруднено още от 16:30 часа.

glasnews

По-рано в сряда е имало опити да се саботира организацията с различни съобщения в социалната мрежа, но те се оказаха неуспешни, уточнява изданието.

Преди седмица стана ясно, че от ВИК тепърва трябва да започнат работа по изграждането на новите водопроводи.

За довеждащите водопроводи са необходими между 7 и 8 милиона лева. Това обаче са прекалено много пари за възможностите на общината, посочва кметът на община Родопи Павел Михайлов.

"С едно от предишните правителства проектът беше разделен на две - едната част трябваше да бъде финансирана от ВиК и те да изградят довеждащия водопровод в ниска и средна зона. МРРБ би трябвало да предостави средства на община Родопи за високата зона и асфалтирането на улиците".

Проектът е на обща стойност 25 млн. лв. Има изготвен технически проект, както и избран изпълнител. Работата може да започне веднага щом бъде направен довеждащият водопровод.