0

С лужители на „Гробищни паркове“ ще проправят път до гробните места, ако хората не могат да стигнат до тях заради висока трева или препречващи клони на Черешова задушница, която тази година е на 3 юни. Услугата ще бъде безплатна, обясни пред „Телеграф“ директорът на предприятието Яна Паскалева. Тя уточни, че екипите ще могат да се намерят пред входове на големите гробищни паркове.  

Задължение

Тя припомни, че ангажиментът на администрацията е да поддържа централните алеи. От думите й стана ясно, че също така те пръскат срещу кърлежи, но всекидневните дъждове отмиват всичко и се обезсмислят усилията им. Директорът поясни, че задача на близките и наследниците е да косят и да поддържат гробните места.

„Нека събраната зеленина се изхвърля на централните алеи. В неделя сутринта боклукът ще бъде вдигнат“, каза тя и призова да не се оставят в съседни гробни места, защото това също е предпоставка за образуване на сметища. Паскалева припомни, че ОП „Гробищни паркове“ предлагат абонаментно почистване, като таксата за един месец е 24 лева, но също така се предлагат и други варианти – годишен план, за четири месеца и т.н. Директорът подчерта, че ако днес си платят за тази услуга, гробното място за Задушница ще бъде почистено. По отношение на гробовете, за които няма кой да се грижи, Паскалева смята, че за тази цел трябва да отпадне таксата „За вечни времена“, за да може тези запустели места да бъдат отчуждени. Тя се ангажира догодина да се бори за тази промяна. 

ТЕЛК

Допускането на автомобили на територията на гробищните паркове в деня на Задушница ще бъде като досега срещу представяне на ТЕЛК решение, не само стикер. „Отвън колите ще бъдат спирани и ще им се иска хартиеният документ“, заяви тя. Паскалева уточни, че на 3 юни няма да се извършват нито погребения, нито урнополагане.