0

Т ази година за първи път ще представим децата на Жеравна, които са се появили на този свят заради Фестивала на фолклорната носия. Това каза пред „Телеграф“ собственикът на фестивала и ръководител на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. „Те са 4. Моето ще бъде на 27 дни на фестивала, но има заявки да дойде и по-малко бебе. С това показвам, че не само отправям призиви, а и действам.

Това ми е второ дете“, сподели той и поясни, че досега рекордът е бил с пеленаче на 39 дни. Димитров разказа, че по време на миналогодишното издание е призовал присъстващите да правят и раждат деца. Тогава 36 двойки дали такава заявка, но към момента има информация, че на бял свят са се появили 4. Заради призива възрастни хора, които не могат да имат, решили да осиновят, затова собственикът на фестивала ще удължи с още една година апела си.

Той обясни, че децата на фестивала ще получат пожизнен безплатен вход за него, ще бъдат почетни гости и се превръщат в талисмани на инициативата. „България може да бъде загубена само при едно единствено условие, ако нямаме население, иначе 500 години да ни завладеят, пак оцеляваш и после ги мачкаш“, каза той и добави, че е подел и мисия „Родина“, чиято цел е България да бъде най-прекрасната държава в света и затова е необходимо да се спазват 20-те й принципа.

Носия

Входът за фестивала ще бъде само и единствено с носия, увери Димитров. „Тази година ще бъдем по-строги в това отношение, защото много хора, които ни посещават, роптаят, че има такива, които влизат без носия - с фланелка с шевици, с дънките отдолу“, каза той. Димитров коментира, че присъстващите се познават и се е оформило общество, като сред гостите има и такива, които ще присъстват за 15-а поредна година на фестивала. „Имаме кът за моми и ергени, те се запознават там. Като влезе една мома там, казва, че е свободна и ергените могат да я атакуват“, добави още той.

Вход

Входът за фестивала, който започва на 18 и продължава до 20 август, е 35 лева. „Това е за трите дни“, каза Димитров. Той подчерта, че в рамките на фестивала цените на храната са достъпни и обяви, че очаква тази година в Жеравна да се съберат над 20 000 души. Собственикът заяви, че благодарение на фестивала там се е възродила индустрията по производство и ушиване на носии, както и че са се родили над 60 други инициативи.