0

Б ългарското златно съкровище ще може да се види в най-големия музей в Чикаго.

„Първите владетели на Европа“ представя културни ценности от 11 държави от Стария континент, съхранявани в 26 музея, съобщиха от НИМ. Основен акцент в Чикаго са Боровското съкровище от първата половина на IV в. пр.н.е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. пр.н.е. Сред тях са уникален златен венец с апликации, пръстен печат, наколенник и два ритона от сребро, както и златен наушник от първата половина на III в. пр.н.е. с изображение на древногръцката богиня Нике, открит край Синеморец.

Власт

Част от находките от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр.н.е., също могат да се видят в музея „Фийлд“ в Чикаго. Изложбата разкрива как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната. Експозицията проследява развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии. Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и включва общо 32 експоната.

Щанд

В изложбата участват още 10 държави от Югоизточна Европа - Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. Музеят „Фийлд“ в Чикаго е един от най-големите в света. Над 2 милиона души на година го посещават. Основан е преди 130 години, когато и Алеко Константинов посещава града за Световното изложение, в което България за първи път има свой щанд. От това пътуване се ражда пътеписът му „До Чикаго и назад“.След Чикаго изложбата ще бъде представена в Канада.