0

З абраняват разкриването на болници у нас до утвърждаване на новата здравна карта. Това заяви министър-председателят Николай Денков в началото на заседанието на кабинета в сряда. Той добави, че в изпълнение на управленската програма на правителството ще бъде предложена промяна в Закона за лечебните заведения.

Според Денков националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони. Тя разкрива къде има нужда от повече болнични легла и специалисти и в кой регион е необходимо Здравната каса да покрие тези нужди.

По думите на Денков последната здравна карта е направена преди шест години. „При сегашната ситуация, в която няма ограничения за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много легла”, поясни премиерът.

Законопроектът, който правителство ще одобри днес, ще бъде представен за гласуване в НС.

Премиерът уточни, че през оставащите дни на управление на кабинета ще мобилизира усилията на министрите, за да се придвижат най-важните решения в полза на хората и бизнеса.

„Здравеопазването е една от ключовите области, които не трябва да паднат жертва на политическата нестабилност”, добави Денков. 

Днешното решение поставя под въпрос и проектът за Националната детска болница. Строежът ѝ беше една от основните цели в управленската си програма.

В началото на мандата му премиерът обяви, че до март 2024 г. трябва да бъде обявена обществена поръчка за строеж на националната детска болница в столичния кв. „Горна баня“. В най-добрия случай закъснението ще е с малко над година, стана ясно в края на 2023 г. Срокът за строеж на бъдещата Национална педиатрична болница беше 28 месеца.