0

Б СП са петата политическа сила, която се явява на консултации при президента Румен Радев за съставяне на кабинет с първия мандат.

В понеделник бяха консултациите с първите три парламентарно представени сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. По-рано тази сутрин бяха и с "Възраждане".
"Въпреки предизвикателствата във вашата парламентарна група, вие сте най-старата българска партия. Убеден съм, че имате ваши виждания и формула или за подкрепа на някой от тези вариант или дори по-амбициозен план за третия мандат", подчерта Радев.

По време на консултациите се очертаха няколко възможни подхода - от правителство на малцинството до експертен кабинет, посочи Радев.

Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров подчерта, че на вниманието на политиците трябва да е политическата, икономическа и демографска криза, като има опасност и от конституционна криза, но подчерта, че предимно всичко е "криза на доверие към парламентаризма и институциите".

Пред БСП има два пътя - да бъдем странични наблюдатели в удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи, или да се опитаме да участваме в тези процеси с резултатите, които имаме от изборите, коментира още Зафиров.

"Трябва да работим във формирането на устойчива пробългарска изпълнителна власт. През годините стоим във всякакви залитания и сме готови да работим за една такава стабилност, каквато партиите с по-голям изборен резултат не постигат", смята още той.

"Потенциалът за отговорно и пробългарско правителство не е изчерпан", посочи той, но допълни, че за целта трябва да се загърби партийният егоцентризъм.