40 работници от фабрика край Кърджали са получили хранително натравяне, след като обядвали в столовата на завода. Обедното меню е включвало храни с яйца и млечни продукти.
С оплаквания за повръщане и общо неразположение души са потърсили помощ в областната болница, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев, информира БТА.
Със същите оплаквания лекарска помощ са потърсили и други работници от същата смяна, но в болниците в Момчилград – четирима човека и в Крумовград – девет човека. Всички са посочили, че са получили симптомите, след като са обядвали в столовата на фабриката, обясни д-р Кирчев, като допълни, че изхранването на служителите е от външна фирма за кетъринг.
Само осем човека, от всички 40 с оплаквания, са приети за лечение.
Останалите са прегледани и насочени за домашно такова. Хоспитализираните са в кърджалийската болница.
„Включени са им системи и са оставени за долекуване“, обясни д-р Кирчев, цитиран от БТА.
Сигналът е получен в здравната инспекция в Кърджали в четвъртък в късния следобед. Оттогава е затворена и столовата.
Взети са проби от посудата, натривки от плотовете в столовата, както и проби от персонала на фирмата за кетъринг, за да се установи причинителят.
Резултатите от пробите се очаква да станат ясни в понеделник, а дотогава от фирмата са обезпечили изхранването на работниците по друг начин, каза още д-р Виктор Кирчев.