Н а кулинарен маратон преди Великден потеглят сладокусници. Той стартира вчера с конкурса „Вкусотиите на Северозапада“ в Монтана.
По същото време в хасковското село Въгларово ухаеше на мекици. Там се провежда четвъртият Фестивал на мекиците. Освен вкусно мероприятието е и практично – местни и гости на селото събират средства за закупуване на климатик за киносалона на читалището.
От 4 до 6 април дестинацията е към Археологическия резерват при СПА курорта Хисаря, където ще се проведе второто издание на античния фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето". Там майстор-готвачи от региона ще представят свои кулинарни специалитети под звуците на арфа в антична атмосфера, разказват организаторите, а посетителите ще вкусят автентични ястия, приготвени и адаптирани по антични рецепти.
Коприва
Суперхраните ще са акцентът в кулинарната инициатива в Разград, която ще бъде представена на 10 април. Филиалът на Русенския университет "Ангел Кънчев" в Разград предизвиква студенти, ученици и приятели на висшето училище да покажат готварските си умения в манджи и специалитети от коприва, гулия, хинап, ленено семе и др. Рецептите, придружени със снимки или кратък клип, се приемат до 28 март в библиотеката на филиала или на имейл: filialrazgrad1@gmail.com.
Тайните на мамалигата са в село Здравец.,
Следващата спирка на лакомниците ще е в търговищкото село Здравец, където ще има надяждане с мамалига. И тук инициативата за такъв фестивал е на местното читалище „Иван Вазов – 1908“, а идеята се зародила след проведена родова среща миналата година - събор на етническите малцинства в Здравец. Там преобладава влашко-рударското население, а най-характерното ястие е именно мамалигата, по нашенски наричана още и качамак. Затова задължително условие към участниците е всеки да се представи с ястие от царевично брашно и друго, характерно за етноса, към който принадлежи.
Мегдан
Според председателя на НЧ „Иван Вазов“ Диян Хараламбиев, цитиран от БТА, местните хора и до днес помнят как мамалигата се е варила на мегдана. Някои я приготвят с прясно мляко, след това правят топки от нея, слагат сирене и след това ги пекат на скара. Други пекат мамалигата на фурна. Другаде се прави гъста, реже се с конец и се яде с кисело мляко, със сирене, с маджун или с пръжки от месо.
Крайният срок за подаване на заявките за участие във фестивала е 10 април, а пиршеството с мамалига ще е на 1 май, като идеята е да се превърне в традиция.
