0

Г ЕРБ ще предложи на ПП-ДБ коалиционно споразумение за споделена отговорност за управлението.  Ако не се подпише коалиционно споразумение, няма да има правителство, катугоричен е лизерът ан партията.

В предложеното споразумение ще бъде заложено министрите да са разпределени пропорционално с право на вето при назначенията им. Ветото ще бъде приложено и при назначенията в регулаторите. Това стана ясно от извънредния брифинг на партията.

"Повече в такива недоизказани сглобки няма да участваме", каза Борисов. Той коментира и вероятната дата за ротацията на кабинета: "Най-късната възможна дата е два месеца преди евроизборите".

“Никой не ни е забил датата 6 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов, до април имаме време. След това обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите", уточни лидерът на ГЕРБ.

"Даже сега, докато се прави това коалиционно споразумение, вадим и темата за КЗК. Споразумението ще е с хоризонт 3 години", каза Борисов.

Жива сила за Украйна няма да изпращаме, стана още ясно от думите му. Той обаче подчерта, че България трябва да изпълнява поетите ангажименти за военна помощ.

По повод позицията на ГЕРБ относно ротацията и заявката, че коалиционното споразумение ще бъде изработено максимално бързо - в рамките на следващите 10 дни, съпредседателят на ПП  Кирил Петков каза през журналисти:

" Призовавам ГЕРБ да работят по-бързо, по-старателно, за да имаме възможността да говорим още този уикенд и нещата да се случват."

"Задължително премиер трябва да е Мария Габриел след ротацията", допълни Кирил Петков.