0

Т абели на български език с предупреждение към джебчиите, че полицията следи действията им, се появиха в Лондон, съобщава ПловдивПрес.

Бдителност

Сънародникът ни Боби Илинов публикува снимка във Фейсбук, на която се вижда един от въпросните предупредителни надписи, оцветени в сигналножълто.

Надписът гласи: „Полицията предупреждава: джебчии, внимавайте! Активно ви следим, взети сте на прицел!“.

Според сънародника ни табелите са поставени на оживени места в британската столица. Вероятно там най-често туристи стават жертва на обири.

Напаст

Българка обаче показва, че подобни знаци има и на други езици, сред които английски, албански и румънски.

Преди време от Обединеното кралство обявиха, че българите във Великобритания, за които е доказано, че се занимават с джебчийство или взломни кражби, са заплашени с депортация и невъзможност да се върнат повторно в страната, пише Бургас24.

Миграционните власти получиха правото да отказват достъп на лица, които са осъждани на повече от година затвор. А за някои системни нарушения като кражби и джебчийство може и при по-малки присъди.

Български емигранти на Острова разказват, че страдат от лошото име на страната ни точно заради джебчиите. Местни работодатели гледат подозрително дори и на съвестни работници.

1000 паунда

До 1000 паунда на ден успяват да изкарат някои джебчии в Лондон. Най-голям урожай успяват да постигнат по време на Олимпийските игри през 2012 година, когато в британската столица пристигат около 10 милиона туристи. Тогава се появиха информации, че най-големите ромски кланове "командироват" на Острова над 200 души, които да преджобват наред по площади и в градския транспорт. Друг доходоносен, но незаконен бизнес, с който Лондон се опитва да се пребори, е просията, като и при нея има замесени наши сънародници.