0

П рез юни се очаква първата копка на строежа на ново частно училище и детска градина в София. Те ще бъдат изградени върху терен, част от цветната борса „Димитър Петков“. Инициативата е на Организацията на евреите в България „Шалом“. Делото е подкрепено и от американския филантроп Роналд Лаудер, който е носител на орден „Стара планина първа степен“ за приноса му към българското образование. Строителството съвпада с навършването на 80 години от спасяването на българските евреи.

Комплекс

Образователният комплекс ще се състои от три корпуса - детска градина с яслени групи, училище до 12-и клас и културен център, триетажна библиотека и спортна зала, която ще може да се използва от жителите на квартала. Предвидени са пространства за различни занимания, дискусии, отдих, игри и забавления, както и кухненски кът, съобразен с всички възрасти. „Целта ни е този комплекс да е мултипоколенчески център, който да обединява не само членовете на еврейската общност, но и на нашите съграждани“, каза пред „Телеграф“ Максим Делчев, директор на еврейското образование към „Шалом“. Организаторите се надяват училището да отвори врати през септември 2025 г.

Началото

С решение на Столичния общински съвет през 2019 г. е учредено безвъзмездно и безсрочно право на строеж върху имот от около 8000 кв. м в полза на Организацията за изграждане на училищен комплекс в район „Възраждане“. Преди дни цветарите, които продаваха там, бяха преместени на новия временен специализиран пазар за цветя, който се намира в локалното между ул. „Летоструй“, бул. „Ботевградско шосе“ и ул. „Източна тангента“ и е с площ от 17 654 кв.м.