0

Б ез кандидатури за главен прокурор и на второто заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което може да се правят номинации.

Следващите възможни дати за номинации са 3 и 10 октомври.

Според Закона за съдебната власт предложения може да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Настоящият Мария Павлова вече обяви, че няма да има собствена номинация за поста.

До 24 октомври кандидатите за нов главен прокурор ще имат краен срок за представяне на концепция за това как ще управляват държавното обвинение и за документи към нея. На 26 ноември комисиите по атестиране и конкурсите и тази по професионална етика трябва да приемат доклади, с които да се произнесат за качествата на номинираните и допустими ли са кандидатурите им.

На 5 декември трябва да бъдат обявени точна дата, място и час за изслушване на кандидатите. На 8 януари е крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите, които ще им бъдат задавани по време на изслушването. На 16 януари трябва да се проведе изслушване на кандидатите и гласуване.
В момента изпълняващ длъжността главен прокурор е Борислав Сарафов, който повече от година заема тази позиция. Той беше избран след отстраняването на Иван Гешев.