0

Д епутатите приеха на първо четене изпращането на военна помощ за Украйна. Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Демократична България". Първоначално бяха входирани две предложения – на ГЕРБ-СДС и на Демократична България, но в последствие те бяха обединени в един общ проект, който днес бе подкрепен от мнозинството в парламента. Той предвижда Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна. Преди това обаче предстои гласуването на предложението и на второ четене. 

Дебатите по темата продължиха с часове, като депутатите дори си удължиха работното време до гласуване на предложението.  "Български възход", които снощи се обявиха против, днес заявиха, че ще подкрепят решението, но само при условие, че България получи заместващ капацитет.

В сряда Комисиите по външна политика и отбрана в парламента одобриха два проекта. Помощта ще включва военно оборудване и резервни части. Военният министър Димитър Стоянов посочи, че България не може да даде тежко въоръжение.

Гласуването стана на фона на протест, организиран от партия „Възраждане“ през Народното събрание.