0

Ч етиримата моряци от кораба "Рожен", които трябваше да се приберат у нас днес, отново се връщат на летището в Тел Авив заради проблем със самолета, съобщава БНТ.

По-рано машината излетя към България около 19:00 часа от аерогарата "Бен Гурион".

Разходите по прибирането им са поети от собственика на кораба.

Част от екипажа на "Рожен", който се намира на израелското пристанище "Ашдод", поиска да напусне кораба предсрочно, защото обстановката там е напрегната.

Българските моряците са разказали пред Националната телевизия, че при обстрел една от ракетите е преминала на около 100 метра над кораба им.

Останалата част от екипажа- 15 души, трябва да довърши разтоварването на кораба.

ОБРАТ! Моряците от кораба „Рожен“: Не сме били блокирани

Няколко дни по-рано нито един моряк от екипажа не бе заявил, че иска да бъде евакуиран по информация на изпълнителния директор на Параходство "Български морски флот" к.д.п. Александър Калчев.

Очакваше се българският кораб заедно с екипажа от 14 българи и петима украинци, да напусне Ашдод най-рано след седмица. Калчев уточни преди ден и че за екипажа и за плавателния съд няма риск, тъй като пристанищните власти не са повишили нивото на опасност и то остава най-ниската степен - първа.

Ашдод се намира на около 35 км северно от Газа, в града и в пристанището има оборудвани укрития, портът има и противовъздушна защита. На 10 октомври екипажът е слязъл на пристанището и моряците са били инструктирани къде и как да се укриват в случай, че чуят сирени на противовъздушна отбрана.

Четирима българи от кораба "Рожен" се прибират във Варна

Проверката на МВнР е потвърдила, че пристанището в Ашдод е отворено и функционира и в него се намират и други чужди кораби, изчакващи да бъдат разтоварени. Собственикът на кораба пък е уверил, че плавателният съд е зареждан регулярно с вода и храна.