0

С олидни суми е заделила армията за ново облекло на служителите под пагон, като в същото време планира да избие част от разходите чрез продажба на всевъзможни ненужни вещи, прашасващи в складовете й.

За да се понапълни военната хазна на тезгяха са извадени стари GSM-и, повечето от които от еблематичните модели, известни като NOKIA с фенерче. На сайта на дружеството под шапката на МО „Снабдяване и търговия“ за продан са обявени класики като NOKIA 3210, NOKIA 1110 M клас, NOKIA 2610 VF M клас и NOKIA 2610.

Към тези динозаври на мобилните комуникации се присъединява и предшественика на Sony - Sony Erikson с модела T230, както и Alkatel, MdxCom, Panasonic и дори стационарния телефон Euroset 805.

В списъците с обявените търгове са попаднали още стари калкулатори и батерии. Военните искат да се отърват и от старото си зъболекарско оборудване. За целта за продажба са пуснати извита зъбна сонда, четка за полиране след чистене на зъбен камък, клещи за вадене на зъби, скалпел и цял стоматологичен стол.

Армията ще пробва да припечели пари дори от четките си за тоалетна.

В същото време МО е решило да обнови гардероба на военните. Наскоро е била пусната е обществена поръчка за 10 000 чифта обувки, наподобяващи емблематичните кубинки от времето на соца. За да преобуе войската, МО планира да похарчи 2 568 000 лв. с ДДС, или по 256,8 лв. за чифт. Офертата обаче е била прекратена, но само временно, тъй като били установени технически нарушения при откриването ѝ, които не могат да бъдат отстранени без да се променят условията на процедурата.

Военните ще обновят гардероба си и с нови униформи, като трябва да се вместят в бюджет 1 300 000 лв. В офертата са включени костюми, панталони, якета, куртки, поли, фуражки, с които да бъдат пременени редиците на ВМС, ВВС и ОВ.

Така сумата за нови чепици и дрехи ще набъбне до близо 4 млн. лв.

Според друг обявен търг, армията трябва да се сдобие и с нови автомати „Калашников“, като за 4270 броя с дървен приклад и още 7234 с метален ще бъдат броени общо 3 319 580 лв.

МО се обзавежда с нови компютри

Освен че е приготвило доста пари за ново облекло и автомати АК-47 на войската, военното министерство иска да се обзаведе и с нови мощни компютри - от мишката до микрофона. МО ще закупи 97 машини с 16GB RAM памет и 500GB твърд диск. В същата обществена поръчка е пусната и обява само за един монитор с размер от 55 до 65 инча и с мобилна стойка. Общата стойност на търга е 597 781,992 лв.