0

124 579 души празнуват имен ден на Тодоровден. 72 877 от тях са мъже, а 51 702 –жени. Данните са на Националния статистически институт и са валидни към края на 2022 година. От института съобщиха за „Телеграф“, че най-разпространени са имената Теодора (21 623) и Тодор (39 837). Нараства броят на родителите, които кръщават децата си Теодор. През 2012 те са били 490, а през 2022 – 503. За сметка на това Теодора не е сред предпочитаните.

Кушии

Тодоровден е най-големят празник за жителите в разложкото село Бачево. Това никак не е случайно, тъй като конят е на такава почит в населеното място, че съвсем закономерно е „скочил” и в герба на селището. Тук почти няма дом, в който да не се грижат поне за едно такова животно. Тези четириноги са свещени в селото и се отглеждат с много любов от бачевци. „За нас конят е всичко. Той е и за хубост, и за удоволствие, и за работа, и за гордост. Тук най-обичаното животно е конят. От нашето село тръгна традицията да се празнува Тодоровден с кушии за надбягване и със състезания за надтегляне в цяла България. Ние пазим този обичай от древността”, твърдят местни хора. В празничния ден млади мъже, ергени и моми ще участват в традиционните кушии, а свекърви и снахи ще изпълнят ритуал по захранване на конете, пеейки песните „Ситен даж зароси, ой Тудо“ и „Тодоре ле, либе ле“.

София

В столичните квартали няма организирани състезания, показа проверка на „Телеграф“. Организирана кушия ще има на стадиона в кв. Бенковски, където група “Конна полиция” - ОСПСОВ – СДВР, ще направи демонстрации с ездитните животни. Състезания също ще има. 

Страната

По традиция и за поредна година кушии ще се проведат в пернишките села Драгичево, Дивотино, Боснек, Люлин. От емоцията и традицията няма да се лишат в гр. Кула, гр. Лом, с. Търничени, с. Горна Митрополия, с. Черковица, с. Дебово, с. Драгомирово, гр. Ихтиман, Чепеларе и много други.  

Автори: Владимир Христовски и Владимир Симеонов*