0

Б ебешки скелет в гърне беше открит внезапно при археологически разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново.

На находката се натъкнал екипът на археолога доц. д-р Деян Рабовянов. Бебешкият скелет бил поставен в глинено гърне и закопан под пръстения под на една от жилищните сгради на хълма, на метри от некропол с десетки други гробове. Този нехристиянски начин на погребение на новороденото навежда на мисълта, че е възможно то да е било плод на забранена любов. Това е вторият случай, при който на Трапезица се откриват бебешки скелети, погребани в гърнета. Каква е символиката обаче още не е ясно.

При тазгодишните разкопки са открити голямо количество части от керамика и над 500 монети, повечето от които медни. По-голям интерес представлява запазена сребърна монета от времето на цар Теодор Светослав. Намерена е и една сребърна обеца, инкрустирана с перли, за която може да се предполага, че е била притежание на млада болярка. В разкрития некропол пък е била открита цяла секция от детски погребения. Намерена е и част от антична варовикова колона, за която археологът Рабовянов предполага, че е била част от конструкцията на църква. След падането на Търново под османска власт колоната е станала част от строежа на някоя от новопостроените османски сгради.

Археологическите разкопки на хълма Трапезица се провеждат вече 15-и сезон. Досега от общо 70-те дка площ на хълма са проучени едва 12 дка. Тазгодишните разкопки са осъществени чрез финансирането от страна на Министерството на културата в размер на 68 хил. лв. За цялостната реставрация и социализация на Трапезица обаче ще са необходими поне 1 млн. лв., пресмятат археолозите. Община Велико Търново вече се опитва да направи цялостен проект, чрез който да направи един разчет на необходимите средства и източниците, откъдето те могат да бъдат набавени.

Автор: Иван Георгиев