0

К онституционните промени влязоха за трето четене в пленарна зала. 

В началото на заседанието на Народното събрание Тошко Йорданов от ИТН предложи разискванията по Конституцията да се предават на живо по БНТ и БНР, но депутатите отхвърлиха искането му. 

“Напълно очаквано и никой не е изненадан, че ГЕРБ и ДПС са против, съвсем в тяхната стилистика. ”, възмути се Цончо Ганчев от "Възраждане" трибуната и поиска прегласуване на предложението, но то отново не беше одобрено. 

Георги Свиленски от БСП пък попита, защо депутатите се притесняват българските граждани да чуят какви промени се правят в Конституцията. Той също предложи дебатите по бюджета и Конституцията да се излъчат на живо. Председателят на парламента Росен Желязков пък допусна предложението по изключение, но и то не бе одобрено.

Това предизвика гнева на Тошко Йорданов и той излезе на трибуната, но никой не разбра какво искаше да каже, тъй като микрофоните се оказаха изключени. 

Иван Ченчев поиска думата, който посочи, че в програмата на Народното събрание за тази седмица не е заложен парламентарен контрол. Той попита дали председателят Росен Желязков дали е отменил парламентарния контрол, като посочи, че иска се поинтересува за имот, за който подозира, че ще бъде продаден. “Има вече 200 въпроса! Как е възможно да няма парламентарен контрол”, обяви той, но Желязков заяви, че времето на трибуната му е изтекло и го призова да не задава шест пъти един и същи въпрос. Желязков напомни на Ченчев, че парламентарен контрол има в петък, а тази седмица в петък няма да има пленарно заседание. 

Костадин Костадинов излезе, за да изчете декларация от трибуната. Той размаха документа, с който Административният съд обяви демонтажа на Паметника на съветската армия за незаконен. 

“Това показва, че има надежда за нашия народ, има надежда и за България. Има светлина в тунела. Защото, дори когато престъпниците управляват Българи и извършват подобни безнаказани престъпления, безнаказани за момента, това няма как да остане ненаказано. Рано или късно ще има възмездие! От кога се страхуват ПП-ДБ. Вие г-н Пеевски трябва най-много да се притеснявате. Обслужването на една сила, няма да бъде простено от българските граждани”, заяви той. 

“В парламента в България решения взимат убийци - убийците на един народ. В парламента вземат решение основателите на корупцията в България. Компаньонки, за които се носят легенди, баш крадци и употребявани от американците бандити”, продължи в същия дух Костадинов. 

Желязков наложи забележка за острия език на Костадинов и го предупреди, че трябва да го отстрани от три заседания, но няма да го направи, тъй като, според него, това е търсена провокация. 

След Костадинов на трибуната с декларация се качи Явор Божанков от ПП-ДБ. “Хитлер иде се езика на Третия райх. Днес обаче помним и няма да позволи историята да се повтори”, възрази той и разкритикува “Възраждане”, че правят опити да осуетят заседанията на парламента. Той обвини депутатите от “Възраждане”, че правят опит да възпрепятстват заседанията на парламента и напомни, че преди време симпатизанти на партията са осуетили филмова прожекция по време на София Прайд. Божанков обвини Костадинов, че неговите народни представители в антидемократична пропаганда. 

“С комунисти и фашисти ли си имаме работа?”, попита Божанков. Той обяви, че ПП-ДБ ще сезира съответните органи за извършените нарушения от партия “Възраждане”, а залата избухна в бурни аплодисменти. 

След него думата взе Йорданка Георгиева от БСП. Тя припомни разстрела на Ястребинчетата преди 80 години на днешната дата, когато са били убити на място деца, жени и старци. Тя посочи поименно убитите невръстни деца и направи кратко историческо обобщение на събитията. Тя също припомни, че името на техния екзекутор стои още на паметника на жертвите на Народния съд. Георгиева нарече разстрела на ястребинчетата “най-потресаващата жертва на фашизма у нас”.

“Когато си немощен и невнятен да предложиш нещо ново, трябва всячески да громиш миналото”, заяви Георгиева и изтъкна, че участието на бойна рота и хор за честванията на събитията е било забранено от министъра на отбраната Тодор Тагарев, а областната управителка на Търговище е излязла с изявление, че разстрелът на ястребинчетата е спорен. 

“След като режете глави, как ще продължите?”, попита Георгиева. “Ние от БСП твърдим, че убийството на деца не е спорно. Шест невинни душички са си отишли без да знаят защо. Нито една политика не може да оправдава убийството на деца”, категорична бе тя. Историята трябва да се помни, а не да се пренаписва, а още по-малко да се реже с флекс”, обяви тя. 

След като изказванията приключиха, депутатите продължиха с разглеждането на поправките в Конституцията.