0

Н а закрито заседание в парламента депутатите изслушаха вътрешния министър в оставка Калин Стоянов по казуса с Мартин Божанов - Нотариуса. Препитването беше по искане на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов. То продължи около 2 часа и се проведе при закрити врата, заради класифицирана информация. След изслушването в пленарната зала вътрешният министър заяви, че не познава Мартин Божанов.

„Никога не съм го виждал. Не съм разговарял с него по телефон с приложение… пощенски гълъби, ако щете”, категоричен е вътрешният министър в оставка Калин Стоянов.

Повече от месец след убийството на Нотариуса един въпрос остава без ясен отговор бил ли е Божанов сътрудник на МВР. „Нито документално, нито устно получихме отговор на простия въпрос дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР? И ако е бил, това било ли е елемент от злоупотреба с този статут, защото това е големият въпрос”, попита Христо Иванов, ПП-ДБ.

Заради липсата на отговор в залата, от ПП-ДБ обвиниха вътрешния министър, че е нарушил закона. Стоянов обаче смята, че тези данни са държавна тайна и допълва.

„Дали едно лице е сътрудник или не, това по никакъв начин не му дава протекция по отношение на него да не бъде извършено наказателно преследване”, обясни министър Стоянов.

Коментари дойдоха и от ДПС, „Възраждане” и „Има такъв народ”.

„НС може само да чуе. Друго не може да направи, защото има разделение на властите и цялата истина трябва да се изнесе пред българските граждани”, подчерта  Делян Пеевски, ДПС.

„Калин Стоянов, както всички останали полицаи на този пост, е професионалист. И естествено не казва нищо, независимо от въпросите, които му се задават. Той чете предварително написани отговори”, заяви Костадин Костадинов, „Възраждане”.

„Питахме какви контакти е имало … с магистрати, политици, полицаи. Няма какво да ви кажа, защото нищо не получихме като отговор”, подчерта Тошко Йорданов, ИТН.

Темата с Нотариуса беше изместена от това дали Кирил Петков е упражнявал натиск върху Калин Стоянов за назначения в МВР.

„Едното негово искане, което беше в моя кабинет- беше за ръководител на оперативния щаб за изборите да сложим заместник-министър Кирил Ценкин. Аз му казах, че това много трудно може да се случи, тъй като тази фигура ще бъде и е бил главният секретар”, заяви  силовият министър.

„Много исках да имаме честен човек за шеф на щаба на изборите. Защото - ако нямаме честен човек, ще има безобразия на купуване на гласове, което се случи по време на местни вот. Искам ясно да заявя, че г-н Стоянов има само двама шефове - единият се казва г-н Борисов, другият се казва г-н Пеевски”, подчерта Кирил Петков, ПП-ДБ.