0

В ъзможността ученик да се яви на втора дата, на която да повиши оценката си по предмет и държавния зрелостен изпит, е обнародвана в „Държавен вестник“. Новината обяви пред „Телеграф“ началникът на Регионалното управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева. „Новата оценка няма да замести първата, както и няма да доведе до издаването на нова диплома. Оценката ще се впише в отделен документ като резултат от положения изпит и ще има същата тежест при кандидатстване“, обясни Кастрева и добави, че предстоят промени в наредбата за документите и очакват от МОН да дадат указания как тази промяна ще се приложи. 

Заявления

10 590 зрелостници са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит по български език и литература. 30 други са подали заявление за валидиране на умения и компетентности по БЕЛ. За втората задължителна матура са подали 10 568, които могат да избират сред 26 изпита.

д-р Ваня Кастрева

 д-р Ваня Кастрева
РУО - София-град

3627 са зрелостниците, които ще се явят на втора задължителна матура по английски език. 3 923-ма са избрали да отидат на изпит за придобиване на професионална квалификация. Тази година заявленията за трета матура са 1113, от които зрелостниците могат да се избира между 47 различни изпита. Като трета матура са решили да валидират своите умения и компетентностите си 173 души.

НВО

За първи път ученици, които по здравословни причини не са успели да се явят на национално външно оценяване, ще могат да го направят. „Това се отнася както за 4, 7 и за 10 клас. В тези случаи те ще могат да се явят на втората дата при изключително уважителни причини, доказани с документи“, поясни началникът. Тя посочи, че сред тези причини са болничен престой, задължителна карантина или при смъртен случай в семейството. „Те трябва да подадат заявление до началника на РУО до 7 дни след редовната дата за провеждане на изпита“, уточни Кастрева и добави, че това е необходимо, за да може да се определи новата дата.