0

С едмокласниците ще пишат по Вариант 1 на външното оценяване след 7 клас по БЕЛ. Той беше изтеглен в 7:00 часа в Министерството на образованието и науката. 

59 424 ученици се явяват на Национално външно оценяване по български език и литература след 7-ми клас. Изпитът ще започне в сряда в 9.00 часа и ще се проведе в 1665 училища, в 5431 зали. Седмокласниците ще работят върху 26 задачи. Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. 

"Тази година имаме удължаване на изпитното време с 15 минути на първия модул на Националното външно оценяване по български език и литература и математика на учениците след 7 клас. Това каза пред „Телеграф“ началникът на Регионалното управление на образованието – София-град, д-р Ваня Кастрева.  Днес се провежда изпитът по БЕЛ, а в петък по математика и затова дните са неучебни. „Има лека промяна във въпросите, но те са качени като модели още на 15 септември“, заяви тя. Д-р Кастрева посочи, че на 2 юли ще излязат резултатите и от двата изпита. 

Дата

Началникът обясни, че ако по време на външното оценяване някое дете се намира в болница или е под задължителна изолация, в рамките на седем дни родителите могат да подадат заявление в РУО и да поискат друга дата. „Министърът на образованието ще определи дата, на която те ще се явят. Учениците няма да може да участват в голямото класиране, а за останалите свободни места“, каза тя и добави, че тези факти и обстоятелства се доказват с документи. Кастрева коментира, че в този случай децата ще участват за свободните места, останали след първо класиране, защото е малко вероятно министърът на образованието да насрочи нова дата преди началото на приема.  

Зрелостници

Зрелостниците вече имат възможност да се явят повторно на държавен зрелостен изпит с цел да изкарат още една оценка. Възможностите за това са през септември 2024 и май 2025 г. „При кандидатстване в университет могат да посочат с коя от двете оценки да участват в балообразуването“, посочи д-р Кастрева и добави, че от тази възможност могат да се възползват в рамките на година след завършването си. Началникът подчерта, че за явяването не се заплаща такса и те трябва да се явят на ДЗИ в училището, което са завършили.

Студенти

На 23 юни УНСС ще проведе последния предварителен изпит във формат ДЗИ по български език и литература. Оценката може да се използва като балообразуваща, в случай че зрелостниците желаят да подобрят резултата си от държавния зрелостен изпит за прием в университета. Вече втора година УНСС предоставя възможност на кандидат-студентите да използват като балообразуваща оценката си и от изпитите, провеждани от УНСС във формат държавен зрелостен изпит (ДЗИ).